Pinnawala

Adamov most • Adamov štít • Anuradhapura • Colombo • Dambulla • golf • Kandy Kitulgala Koggala • Nuwara Eliya •  Polonnaruwa Sigiriya Sinharaja • Wilpattu Národnýl Park • Yala Národný Park

DSCF1402w

Sloní útulok či doslova sirotinec (Elephant Orphanage) v Pinnewale chová okolo 65 slonov vrátane tých najhravejších a najrozkošnejších sloních mláďat. Útulok bol založený na ochranu opustených či osirelých slonov a čoskoro sa stal jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií na Srí Lanke. O slony sa starajú ich ošetrovatelia (mahauti), ktorí dbajú predovšetkým na to, aby slony dostali potravu v správnom čase a aby ich zverenci nikoho neohrozovali. Väčšina slonov sa voľne potuluje po areáli. Ten tvorí v podstate veľká lúka či planina, kde sa slony po väčšinu dňa zdržujú. Časť slonov sa ďalej nachádza trochu stranou v akýchsi výbehoch. Útulok má krásne okolie, ktoré sa dobre vyníma na fotografiách. V diaľke sú vidieť krásne hory a sem tam rastú palmy, a to aj v areáli.

pinawella4

Sloní sirotinec bol založený v roku 1975 pre sedem osirelých sloníkov, avšak pôvodné populácie sa rozrástla na 65 kusov, takže dnes je to najväčšie slonie stádo chované v zajatí na svete. Žijú tu slony všetkých generácií, od práve narodených sloníčat až po dôstojné staršie slony. Sú to zvieratá nielen osirelé alebo opustené, ale aj zranené v prírode (často pri konfliktoch s farmármi). Asi najznámejším obyvateľom útulku je slon Sáma. Ten “vďaka” občianskej vojne šliapol na nastraženú mínu a musela mu byť amputovaná časť pravej prednej nohy. So svojím handicapom sa ale vyrovnal a teší sa asi najväčšou pozornosti turistov. Zlatým klincom programu je však kúpeľ slonov v neďalekej rieke Ma OYA. Tú by ste si určite nemali nechať ujsť, pretože ponúka naozaj úžasný zážitok. Slony sa kúpu dvakrát denne: ráno v 10:00-12:00 a popoludní vo 14:00-16:00.

kúpanie

kúpanie

kŕmenie

kŕmenie

Na Srí Lanke žije pochopiteľne slon indický (Elephas maximus), ktorý je trochu menší ako jehoafrický kolega (slon africký, Loxodonta africana), ktorý je najväčším suchozemským cicavcom vôbec. Slon indický zvyčajne meria 2-3 metre na výšku a váži 3-5 ton. Slon indický má oproti slonovi africkému guľatejší chrbát, menšie ušnice, na chobota iba jeden “prst”.

matka a dieťa

matka a dieťa

Slony majú vynikajúcu pamäť. Pamätajú si napríklad aj po niekoľkých rokoch miesto, kde kedysi našli vodu. V prírode sa priemerne dožívajú 60 rokov, v zajatí až 80 rokov. Dospelý jedinec denne zožerie 170-230 kilogramov potravy a vypije 80-200 litrov vody.

Naša fotogaléria

Cincopa WordPress plugin