Pinnawala

Adamov most • Adamov štít • Anuradhapura • Colombo • Dambulla • golf Kandy Kitulgala Koggala • Nuwara Eliya •  Polonnaruwa Sigiriya Sinharaja • Wilpattu Národnýl Park • Yala Národný Park

DSCF1402w

Sloní útulek, či doslova sirotčinec ( Elephant Orphanage) v Pinnewale chová okolo 65 slonů včetně těch nejhravějších a nejrozkošnějších sloních mláďat. Útulek byl založen na ochranu opuštěných či osiřelých slonů a okamžitě se stal jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí na Srí Lance. O slony se starají jejich ošetřovatelé (mahauti), kteří dbají především na to, aby sloni dostali potravu ve správném čase a aby jejich svěřenci nikoho neohrožovali. Většina slonů se volně potuluje po areálu. Ten tvoří v podstatě velká louka nebo planina, kde se sloni po většinu dne zdržují. Část slonů se dále nachází trochu stranou v jakýchsi výbězích. Útulek má krásné okolí, které se dobře vyjímá na fotografiích. V dálce jsou vidět krásné hory a sem tam rostou palmy, a to i v areálu.

pinawella4

Sloní sirotčinec byl založen v roce 1975 pro sedm osiřelých slůňat avšak původní populace se rozrostla na 65 kusů, takže dnes je to největší sloní stádo chované v zajetí na světě. Žijí tu sloni všech generací od právě narozených slůňat až po důstojné starší slony. Jsou to zvířata nejen osiřelá anebo opuštěná, ale i zraněná v přírodě (často při konfliktech s farmáři). Asi nejznámějším obyvatelem útulku je slon Sáma. Ten “díky“ občanské válce šlápl na nastraženou minu a musela mu být amputována část pravé přední nohy. Se svým hendikepem se ale vyrovnal a těší se asi největší pozornosti turistů. Zlatým hřebem programu je však koupel slonů v nedaleké řece Ma Oya. Tu byste si určitě neměli nechat ujít, protože nabízí opravdu úžasný zážitek. Sloni se koupou dvakrát denně: ráno v 10:00 –12:00 a odpoledne ve 14:00-16:00.

kúpanie
Koupání
kŕmenie
Krmení

Na Srí Lance žije pochopitelně slon indický (Elephas maximus), který je trochu menší než jeho africký kolega (slon africký, Loxodonta africana), který je největším suchozemským savcem vůbec. Slon indický obyčejně měří 2-3 metry na výšku a váží 3-5 tun. Slon indický má oproti slonovi africkému klenutější páteř, menší uši, na chobotu pouze jeden “prstík“.

matka a dieťa
Matka a dítě

Sloni mají vynikající paměť. Pamatují si například i po několika letech místo, kde kdysi našli vodu. V přírodě se průměrně dožívají 60 roků, v zajetí až 80 roků. Dospělý jedinec denně sežere 170 až 230 kilogramů potravy a vypije 80 až 200 litrů vody.

Naše fotogalerie

Cincopa WordPress plugin